Vosseveld. 90 jaar zorg voor kwetsbare kinderen
Maurice van Lieshout, fotografie: Stijn Rademaker


Gebonden, 24,0 x 20,5 cm, 180 pp.,
ISBN 97890 79156 221
Prijs Ä 19,50

Uitgave Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij i.s.m. Universitair Medisch Centrum Utrecht


In oktober van 2012 komt er een eind aan het bestaan van Vosseveld in Soest als buitenlocatie van de Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie is per mei 2012 opgegaan in de Afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum.

De geschiedenis van Vosseveld in Soest is er een van deftige burgers, kooplieden en boeren, van kinderverzorgsters en 'bleekneusjes', van psychiaters, groepsleiders, leerkrachten en psychiatrische patiŽntjes. Het zijn de kleurrijke bewoners en gebruikers die het aanzien van Vosseveld bepaalden en veranderden.

In 1922 kocht de Vereeniging Trein 8.28 H.IJ.S.M. de villa en het landgoed Vosseveld om er een herstellingsoord voor zwakke en ziekelijke stadskinderen te vestigen. Het was het begin van 90 jaar zorg voor kwetsbare kinderen, in 1969 voortgezet door het Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht dat van Vosseveld een 'buitenkliniek' voor kinderpsychiatrie maakte.

Dit boek beschrijft de boeiende geschiedenis van het landgoed en zijn bewoners vanaf de 17e eeuw tot heden met nadruk op de periode als kinderpsychiatrische kliniek (1969-2012). Ook lezers die geÔnteresseerd zijn in de lokale geschiedenis van Soest of in die van de kinderpsychiatrie in ons land zullen veel van hun gading vinden in dit boek.

<beste
l>

<terug>