Het Gooi. Interieurportretten van villa’s en landhuizen 1875-1945
Auteurs: Marlieke Damstra, Annette Koenders, Barbara Laan, Laura Roscam Abbing, Meindert Stokroos

Gebonden, 224 pp.
ISBN 9789079156405
Prijs € 19,50

Prijs voor de drie delen samen € 50,00


Eind negentiende eeuw werd het permanent ‘buiten’ wonen aantrekkelijk voor een grote groep welgestelde burgers. Goede tram- en treinverbindingen maakten het mogelijk in de stad te werken en erbuiten te wonen. Velen trokken naar het Gooi, aangetrokken door het ongerepte coulissenlandschap en het artistieke milieu. Ze lieten er door befaamde architecten villa’s en landhuizen bouwen, die deels geïnspireerd waren door de landelijke bouwwijze.

In het Gooi zijn veel van de toen gebouwde huizen nog in volle glorie te aanschouwen. Minder bekend is dat ook veel oorspronkelijke interieurs zijn bewaard, vaak gedecoreerd met kleurrijk glas in lood, rijke betimmeringen en een groot scala aan vloer- en wandtegels. Na een inleiding over het bijzondere karakter van het Gooi worden in dit boek tien interieurs geportretteerd, met hun trappenhuizen, salons, eetkamers, slaapkamers, badkamers en dienstvertrekken.

De gedetailleerde beschrijving – met informatie over de opdrachtgevers en architecten – wordt ondersteund door prachtige fotografie. Voor liefhebbers van historische interieurs én voor geïnteresseerden in de geschiedenis van het Gooi is dit een bijzonder waardevol boek.

<Bestel>

<Terug<


Bekijk hier een selectie uit het boek