Vesting Naarden
Jeroen van der Werf

Hollandse Waterlinie Erfgoedreeks nummer 25

144 pag, 17 x 24 cm, paperback
Winkelprijs € 12,50 (excl. € 3 verzendkosten)
Alle prijzen zijn incl. 9% BTW.


Ooit lag Naarden iets verder naar het oosten, dichtbij de Zuiderzee. In 1350 werd ze verplaatst naar de huidige locatie. De nieuwe stad kreeg een stenen ommuring, met torens en poorten. In 1572 werd deze door de Spanjaarden verwoest, met een groot deel van de stad en werd onder de bevolking een bloedbad aangericht. In het Rampjaar 1672 namen de Fransen de vesting in. Toen zij waren verjaagd, begon direct de aanleg van de vestingwerken met de bastions en ravelijnen die tot op de dag van vandaag de plattegrond van de vesting Naarden bepalen.

In 1813 en 1814 werd de vesting – in de nadagen van Napoleon, die zelf Naarden bezocht – het toneel van verbitterde en verwoestende gevechten. Nadat de keizer in 1815 blijvend was verdreven, werd Naarden opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Eind negentiende eeuw werd de oorspronkelijk zeventiende-eeuwse vesting grondig gemoderniseerd en voorzien van bomvrije kazernes en kazematten, in antwoord op de introductie van steeds krachtiger en efficiënter geschut.

Naarden is nu een van de best bewaarde vestingsteden van Europa met een bijzonder gaaf en compleet ensemble van gebouwen uit verschillende periodes. De auteur werkt voor de huidige beheerder van de vestingwerken, de stichting Monumentenbezit, en beschrijft de vesting op een deskundige en boeiende wijze.


<Bestel>

 
Bekijk hier de preview