't Aangename eener reis door goede wegen. Een tocht door de geschiedenis van de gemeente Coevorden
Ineke den Hollander
Fotografie: Ton Trompert

224 pp., hardcover,
Prijs € 24,50
ISBN 9789079156276

De rijke en roemruchte geschiedenis van de gemeente Coevorden ligt opgeslagen in vele tastbare bewijzen: in het landschap, in de hunebedden en grafheuvels, in de vele archeologische vondsten en in nog bestaande gebouwen. Ook de structuren in het landschap geven veel prijs; de vestingstructuur vertelt de militaire geschiedenis, de kanalen weerspiegelen de geschiedenis van het veen en de gaaf bewaarde esdorpen en essen verraden een inventieve agrarische samenleving door de eeuwen heen.

’t Aangename eener reis door goede wegen voegt een extra dimensie toe aan de geschiedenis van landschap, gebouwen en vondsten: het leven van de mensen die hier woonden. In het landschap waarin wij nu wonen, schuilt hun verhaal. Zo maken we kennis met rendierjagers, duizenden jaren voor Christus. We lezen over mensenoffers in de Bronstijd als ultiem middel om rampspoed te voorkomen en we zijn getuige van de bloederige strijd van Rudolf op Pantaleonsdag in 1227. We krijgen een rondleiding door het Kasteel in de vijftiende eeuw en door de ontroerende brieven van Roelof Renting beleven we zijn helletocht in het leger van Napoleon. We wandelen met de drie Podagristen door de Drentse dreven en belanden tot slot met de Eerste Drentsche Stoomtramweg Maatschappij, de EDS, in de twintigste eeuw.

In ’t Aangename eener reis door goede wegen komt de geschiedenis van de gemeente Coevorden tot leven. Vastgelegd door fotograaf Ton Trompert en levendig beschreven door Ineke den Hollander blijft het ‘kapitaal van Coevorden’ bewaard voor het nageslacht.

<Bestel>

<Terug<


Bekijk hier een selectie uit het boek