Bleek van Begeerte. Winkelarchitectuur in Den Haag

Hardcover • 240 pp., 24 x 29.7 cm
ISBN 9789079156252
Prijs € 24,50


Winkelen in Den Haag is een bijzondere belevenis. De fraai in het groen gelegen stad met de aanwezigheid van het hof, heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op het welgestelde publiek. Warenhuizen en modewinkels werden al rond 1900 veelvuldig bezocht door de deftige stand, die ‘bleek van begeerte’ de nieuwste mode en de meest verleidelijke artikelen kon bekijken en kopen. In dit boek beschrijft kunsthistorica Botine Koopmans op beeldende wijze hoe de van oorsprong kleine winkeltjes uitgroeiden tot ware kooppaleizen. 

Maar er is meer. De geschiedenis van de winkel, voortgekomen uit de markt, is heel veelzijdig.  Ontdek bijvoorbeeld hoe in de begintijd de winkel echt haar plaatsje moest veroveren. Waar het zo uitkwam verschenen in de woonstraten de eerste winkels. Dat zag men in de gegoede wijken liever niet gebeuren. Winkels haalden – zo vond men – het niveau ernstig naar beneden. Het kon natuurlijk niet uitblijven: de overheid greep in en ging bepalen waar wel en waar niet winkels mochten komen. 

In Bleek van Begeerte wordt de geschiedenis van het winkelen beschreven aan de hand van de tastbare overblijfselen in de stad. Zo krijgt u een goed inzicht in de ontwikkeling van het winkelconcept en de hierdoor ontstane diversiteit in winkelarchitectuur. Ook maakt u kennis met bijzondere winkelinterieurs, leest u hoe de winkelpui een kleine staalkaart van de architectuurgeschiedenis vormt en hoe winkelpuien in korte tijd van gedaante konden veranderen. Ten slotte kunt u genieten van de sierlijke art nouveau.

<Bestel>

<Terug<


Bekijk hier een selectie uit het boek